Pomemben del programa dela Društva za preprečevanje osteoporoze Posavje je ozaveščanje o pomenu zdrave prehrane, predvsem take, ki jo zagotavljajo domači pridelovalci, rejci, gojitelji. V treh dneh, od 23. do 25. aprila 2025, smo s tem namenom obiskali tri kmetije. Prijazno so nas sprejeli v ribogojnici, na ekološko govedorejski kmetiji in na živinorejsko-mlinarski domačiji. Vseh treh ekskurzij se je udeležilo 62 članic in članov.
V DRUŽINSKI RIBOGOJNICI GORIČAR d. o. o., SLIVJE PRI PODBOČJU od leta 1978 že tretja generacija vzreja, predeluje in prodaja sladkovodne ribe. V bazenih z bistro vodo potoka Studenec gojijo različne vrste rib, največ postrvi, ki rastejo dve in več let. Direktor Dominik Goričar nas je popeljal mimo bazenov ter nam odgovoril na številna vprašanja. Spoznali smo celoten proces gojenja rib od iker naprej in se prepričali, da je poleg dela potrebno tudi dosti znanja. V predelavi ribe očistijo, ročno izdelajo fileje, ribe tudi dimijo po tradicionalnem domačem receptu in iz njih izdelujejo namaze z različnimi dodatki. Poučeni o ribogojstvu smo nakupili kar nekaj njihovih proizvodov. Udeležence ekskurzije iz občin Krško, Kostanjevica na Krki in Šentjernej sta ob prihodu počastili s pecivom naši članici Magda Kožar in Zinka Kodrič, ekskurzijo pa smo zaključili v gostilni »Gadova peč«, kjer so nam pripravili Goričarjeve postrvi po preizkušenem receptu.
Na bogati tradiciji kmetovanja nadaljujeta zgodbo ŽNIDERŠIČEVE KMETIJE TONI IN BERNARDA. Na obrobju Brežic, na Črncu, s svojimi potomci zelo uspešno razvijata trajnostno kmetijstvo. V letu 2024 jim je strokovna komisija Ljubljanskih mlekarn, biotehniške in veterinarske fakultete ter revije Kmečki glas podelila drugo nagrado »trajnostni prvak«, so pa tudi nosilci naziva »naj hlev 2024«. Gojijo rjavo pasmo govedi, ki se odlično ujema z ekološko usmeritvijo kmetije. »Želimo, da okolje ostane zdravo in neokrnjeno. Naša rjava pasma govedi je bolj mlečna, dobro izkorišča pašo in domačo krmo, mleko ima visok delež beljakovin,« nam pove Toni. Izjemno lepo urejena domačija, odprti in čisti hlevi, »soba« za molžo, vsa gospodarska poslopja in številni stroji pripovedujejo zgodbe o znanju, srčnosti in ljubezni družine do svojega kmetstva. Res navdihujoče popoldne za udeležence iz občine Brežice! Ob zakuski in klepetu, ki ga niso motile občasne plohe, se od Žnideršičevih kar nismo mogli posloviti.
KMETIJA ZAKRAJŠEK je živinorejska in mlinarska kmetija v sevniški občini, v vasi Šentjur na Polju. Boštjan se ukvarja s pitanjem govedi, kar je osnovna dejavnost kmetije. V Zabukovju imajo v prosti reji do 25 glav škotskega goveda in plemenjaka. Barbara ob delu medicinske sestre v brežiški bolnišnici skrbi za mlinarstvo kot dopolnilno dejavnost, ki ji pomeni dodaten izziv in poteši njeno neverjetno energijo, inovativnost ter željo po srkanju novih znanj. »Boštjan je dejal, da bomo posejali ajdo kot del zelenega gnojenja. Ko je zrasla, pa je rekel, da bomo delali moko. Kako, sem ga vprašala, pri nas smo do takrat jedli ajdove žgance iz instant moke.« Začela sta z ajdo, ki je najtežja za pripravo moke, sedaj meljejo tudi piro in ječmen. Ponujajo 15 izdelkov, trenutno so popularni kosmiči in žitne granule iz več vrst žita z dodatki oreščkov in suhega sadja. Ponosni so na certifikat kakovosti Sevnica Premium. Tudi tu smo zaključili ob dobrotah domačije.